zaterdag 21 mei 2011

lessenserie mediawijsheid door Hendry Kremer

Lessenserie mediawijsheid groep 7-8 bron: kopieerboek omgaan met informatie G-kracht Veenendaal
Les 1: omgaan met informatie
onderwerpen: verknipte grappen en verknipte informatie
Introductie: slideshow Suske en Wiske, lukte niet, doordat er een ander programma op mijn stageschool was. Ik moest dus improviseren, ik heb een nieuwspagina laten zien en besproken wat je daaraan ziet op Internet, hoe je zoekt en hoe je doorklikt, hoe dat werkt.
Bespreken: wat zijn media, waar zijn media voor bedoeld? Besproken in de klas. Alle kinderen krijgen werkmapje met opdrachten, zelfstandig. Deze maken ze zelfstandig.

les 2 informatie in beelden en nieuws
onderwerpen: Oog voor detail, nieuws bijhouden, teken zelf een strip, bedenk zelf een onderwerp
Met als introductie reclame filmpje Nespresso en Telfort
Daarna krijgen ze werkbladen met verschillende zelfstandige opdrachten over beelden en hun boodschap.
Les 3 Computervaardigheden
onderwerpen: betrouwbaarheid van informatie op internet, chat symbolen, hyves, msn 
met als introductie: je koopt een nieuw mobieltje, waar let je op, wat zijn kenmerken van betrouwbaarheid op internet.  
Ook nu weer leuke werkbladen, met zelfstandige opdrachten daarin
Tenslotte laat je alle kinderen de lessenserie evalueren.

zaterdag 14 mei 2011

Maak een film met je klas!

Een professionele film à la de Boefjes maken met je klas en deze vervolgens vertonen tijdens een spetterende première? Het kan, in samenwerking met het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Film Festival op je eigen school!

woensdag 27 april 2011

Mobieltjes in de klas?

Mobieltjes in de klas: wel of niet? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Klik op onderstaande link voor een korte presentatie over dit onderwerp.

https://mysite.sharepoint.hu.nl/personal/1573368/Shared%20Documents/Forms/AllItems.aspx

zondag 10 april 2011

Neem eens een kijkje op medialessen.nl!

Neem eens een kijkje op de website www.medialessen.nl. Op deze site vind je suggesties voor lessen alsook helemaal uitgewerkte Mediawijsheidlessen voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Je kunt op onderwerp zoeken. Medialessen.nl is een initiatief van stichting Kennisnet, stichting Mijn Kind Online en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Mediawijsheid op stageschool Annelies

Mediawijsheid komt op mijn stageschool in beperkte mate aan bod. Op mijn stageschool wordt Mediawijsheid niet als apart vak gegeven. Wel komt Mediawijsheid in beperkte mate terug als aanvulling op andere vakken en is het een klein onderdeel van het sociaal-emotionele programma dat op de school aan de leerlingen aangeboden wordt (De Vreedzame School, onderdeel burgerschapsvorming).
Bij Mediawijsheid als aanvulling op andere vakken kan je denken aan een aanvulling op een taalles of geschiedenisles. Deze aanvullingen zijn meestal ad hoc en hangen sterk samen met het onderwerp van de betreffende les. Denk bijvoorbeeld aan een taalles over soorten taal, waarbij een leerling inbrengt dat ook MSN-taal een ander soort taal is. De leerkracht gaat dan in op de verschillen tussen spreek- en schrijftaal aan de ene kant en MSN-taal aan de andere kant. Als de tijd het toelaat wordt er dan verder gepraat over MSN: waarvoor gebruik je MSN eigenlijk? Met wie praat je op MSN? Waar gaat het over? Gebruik je MSN taal ook in andere situaties? Begrijpt iedereen MSN taal?

Maar ook bij een vak als geschiedenis kan het aan de orde komen. Dit is wel sterk leerkracht- en onderwerp afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan een les over de geschiedenis van communicatiemiddelen. Er wordt dan ingegaan op de verschillen tussen vroeger er nu. Welke communicatiemiddelen waren er vroeger? Welke zijn er nu? Wat is het verschil met vroeger? Indien de tijd het toelaat wordt er dan ook verder ingegaan op moderne communicatiemiddelen. Hoe gebruiken de leerlingen hun mobiele telefoons? Wie maakt er wel eens foto’s en plaatst ze op internet? Wie heeft er een Hyves pagina? En wat zet je daar dan op? Wat voor middel gebruik je als je iets aan een vriend of vriendin wil vragen?

Soms is een praktijkvoorbeeld van een leerling aanleiding om (kort) aandacht te besteden aan Mediawijsheid. Bijvoorbeeld als een leerling een bepaalde ervaring heeft of heeft gehad met social media. Dan wordt er in de klas een kringgesprek aan dit onderwerp besteed.
Daarnaast wordt leerlingen geleerd hoe om te gaan met informatie van internet. Dit wordt ingebed in de taallessen. Leerlingen moeten in de bovenbouw spreekbeurten gaan geven en krijgen dan les in hoe ze om moeten gaan met bronnen. Er wordt dan ook ingegaan op de betrouwbaarheid van bronnen en het verschil tussen meningen en feiten.

Inventarisatie ICT leermiddelen


De digiborden worden redelijk intensief gebruikt, maar nog niet alle toepassingen zijn bekend bij de leerkrachten. Op dit moment worden de borden vooral gebruikt voor de software van methodes (met name taal en rekenen). De lessen worden digitaal ondersteund met quizzen, oefeningen, uitleg en voorbeelden. Daarnaast worden de borden gebruikt voor afbeeldingen (ter verduidelijking te tonen), video’s (bijvoorbeeld bij geschiedenislessen of voor het jeugdjournaal), geluidsfragmenten en ontspanning. Ook leerlingen gebruiken het digibord bij bijvoorbeeld het geven van een spreekbeurt of boekbespreking. Bij de kleuters worden ook digitale prentenboeken ingezet en woordkaarten.

In alle klassen op mijn stageschool zijn digitale schoolborden aanwezig, ook bij de kleutergroepen. Daarnaast staan in of rondom alle klassen computers voor de leerlingen. Deze computers worden wel gedeeld met verschillende klassen. Zo zijn er voor twee kleutergroepen 3 leerling computers beschikbaar. De leerlingen kunnen hier tijdens het spelen en werken voor kiezen. De kleuters mogen geen gebruik maken van internet (er zit geen blokkade op, maar het wordt wel gecontroleerd door de leerkrachten), maar kunnen spelletjes doen of taal- en rekenoefeningen (spelenderwijs). De programma’s sluiten aan bij het taalprogramma dat bij de kleuters gebruikt wordt (themagebonden).


In de midden- en bovenbouw worden de leerlingcomputers ook gedeeld. Gemiddeld zijn er 4 computers beschikbaar voor 2-3 klassen met leerlingen. Dit betekent dat er in een week per leerling niet veel tijd achter de computer is. De computers worden vooral ingezet als extra leermiddel voor taal en rekenen. De leerlingen kunnen dan oefenen met software die hoort bij de methode. Ook worden toetsen digitaal afgenomen.

zondag 13 maart 2011

Mediawijsheid op de stageschool door Desiré Nijsters

Ik loop in Amersfoort stage op OBS De Meander. De school heeft een vice-directeur die tevens de rol van ICT-coordinator op zich heeft genomen. Ik heb met haar gesproken over mediawijsheid op school.
1) Hoe komt mediawijsheid aan bod binnen de Meander?
  • groep 4 t/m 8 (soms als in groep 3) wordt het programma Basisbits ingezet. Dit is een computervaardigheidsprogramma dat de kinderen individueel en zelfstandig volgen. Kinderen leren verschillende zaken als muis- en toetsenbordvaardigheden, maar ook vaardigheden in word, excel, powerpoint en paint en het gebruik van internet.
  • groep 6 t/m 8 krijgt een Diploma Veilig internet uitgedeeld. Hierin leren kinderen wat veilig surfen is, hoe je zoekmachines gebruikt, wat gebruikersprofielen zijn en hoe je omgaat met wachtwoorden en tot slot wordt aandacht besteed aan digitaal pesten.
  • Voor de groepen 6 t/m 8 wordt gebruik gemaakt van de boekjes van Schoolbits, met name Word, Powerpoint en Excel.
  • Tevens worden lesblokken ingezet van C3LO van Station to station. Dit wordt voor alle groepen gebruikt.
  • Klassetv wordt in de les gebruikt ter ondersteuning van de lessen. In groep 3 wordt het digibord ingezet bij de methode Veilig leren lezen. Uiteraard wordt er geregeld naar youtube-filmpjes gekeken.
2) Welke (ICT-)leermiddelen zijn beschikbaar op de school?
  • In alle klaslokalen en op de gangen staan computers. Voor groep 3 en 4 waar ik stageloop zijn 10 computers beschikbaar. Elke leerkracht heeft een computer in het klaslokaal.
  • Laptops worden in de hogere groepen gebruikt voor lesdoeleinden.
  • De school beschikt over 1 losse beamer die voor verschillende (les-)doeleinden wordt gebruikt in de klaslokalen die nu nog geen digibord hebben.
  • Op dit moment telt de school 3 digiborden (2 x groep 3 en groep 8). Vanaf half maart heeft elke groep de beschikking over een digibord.
  • De school beschikt over 2 digitale camera's die de kinderen mogen gebruiken voor activiteiten.
  • De leerkrachten gebruiken hun eigen videocamera's in en voor de groepen.
Desiré Nijsters, maart 2011.

zondag 20 februari 2011

maandag 14 februari 2011

Van wie o wie is dit interieur? Geplaatst door Desiré Nijsters.

woensdag 9 februari 2011

Els is er ook!

Mediawijsheid op mijn stageschool door Hendry


Ik heb mijn stagebegeleider geïnterviewd en geobserveerd hoe er met mediawijsheid in de klas wordt omgegaan.
Mediawijsheid komt niet als apart vak in het lesprogramma voor. Mediawijsheid is geïntegreerd in allerlei andere vakken, maar wordt niet expliciet zo benoemd. 

Daarnaast heeft elk kind op zijn weektaak het vak informatieverwerking staan. Elke week maakt elk kind een les uit dit boek. Het boek bestaat uit werkbladen met verschillende opdrachten afkomstig uit verschillende leergebieden. Het kan gaan over rekenen, begrijpend lezen, alfabetiseren, zoeken in de encyclopedie, interpreteren van dagelijkse dingen zoals kalenders, grafiekjes, tabellen, affiches, bioscoopschema, ruimtelijke oriëntatie.
Het is geen mediawijsheid-vak, maar kinderen leren hier wel een aantal vaardigheden zoals het lezen van informatie en het zoeken naar en vinden van naar informatie. Hiermee leren ze gericht te kijken naar informatiebronnen. Het is misschien een beetje gedateerd inmiddels, het boek is van 2000. Het huidige aanbod van informatiebronnen aan kinderen is behoorlijk gegroeid met de komst van Internet.


De leermiddelen
Gebruikt een digibord met beamer voor haar lessen, ze schrijft erop, ze laat filmpjes zien van Internet, of andere informatie die op Internet te vinden is zoals een beschrijving van de knutselactiviteit. Ook gebruikt ze videobeelden die bij het vak Engels horen, of de audio cd die daarbij hoort.



woensdag 2 februari 2011